Geef Peter een Tikkie!

Peter Pijpelink helpt Oekraïense vluchtelingen

Peter Pijpelink, eigenaar van PLCS, heeft sinds enkele weken aan zeven dagen in de week haast niet meer genoeg. Naast zijn werk gaat al zijn tijd zitten in het werk voor de Poolse hulpopvang, waar de laatste weken vooral vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. 

Dit weekend
Peter: “Aankomend weekend rijd ik met mijn auto samen zelf weer naar Polen. We werken samen met de autoriteiten aldaar. Samen met vrijwilligers van een Nederlandse stichting rij ik met mijn elektrische auto met hulpgoederen naar Poznan, Warschau of Przemysl. Daar zit een hulpopvang waar ook vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Wie dat wil, kan eventueel met ons mee naar Nederland.” 

Hulpgoederen
“We brengen de hulpgoederen die we hier in Nederland gedoneerd krijgen, en kopen lokaal in Polen eten en noodgoederen via financiële donaties. Dat doen we doelbewust, omdat het ten eerste veel goedkoper is daar en ten tweede we zo ook de lokale middenstand helpen.”

Luchtbrug
Peter rijdt vervolgens met mensen terug naar opvanglocaties in Nederland. “Een soort luchtbrug, dus. We krijgen de oplaadstroom gratis van Tesla en van andere laadpunten. Dit weekend brengen we voor de mensen die er aankomen de eerste levensbehoeften en rijden de mensen die er al zijn, veilig naar NL, naar een opvanglocatie of -gezin.” De stichting zorgt voor opvanggezinnen.
Op 9 april had Peter met zijn medevrijwilligers al 121 vrouwen, 112 kinderen, 7 mannen en 11 dieren naar Nederland kunnen brengen.

Donaties 

Peter zoekt nu hulp. “We doen het allemaal gratis, maar met een donatie kunnen we gewoonweg meer. Een donatie maakt echt het verschil. We werken met een lijst met de meest gewenste hulpgoederen die we vanuit Nederland meebrengen, maar als er donaties zijn, dan besteden we die lokaal, in Polen. Samen met de medewerkers kopen we er eten en goederen. Vanuit onze stichting krijgen wij geen vergoedingen of iets dergelijks. Alles is vrijwilligerswerk.” We betalen voor de langere ritten alleen het eten en overnachten van de gasten.

Meer weten? 

Wil je meer weten over de achtergronden van dit initiatief of lezen over eerdere ritten? Kijk dan op https://twr.tweakblogs.net/blog/20016/naar-de-grens Wil je een donatie doen? Bedankt!

English: donate here please!